Sporthorloges in alle soorten en maten

Het ene sporthorloge is het andere niet. En afhankelijk van waar je het voor wilt gaan gebruiken, zijn er voldoende alternatieven op de horlogemarkt. Sporthorloges bestaan al lang, maar ze begonnen ooit heel eenvoudig, als soort stopwatch. Daarna zijn de functionaliteiten van de sportwatch alleen maar verder uitgebreid. En als je nu je horloge – en alles wat je ermee kunt doen – aan je oma laat zou laten zien, dan snapt zij niet meer hoe snel de technologie veranderd is.

Muziek tijdens het sporten

Tijdens je favoriete workout draai je graag je eigen, stimulerende en motiverende muziek. Je kunt van te voren heerlijke voorpret hebben bij het samenstellen van je afspeellijst. En dan wil je natuurlijk ook dat je je afspeellijst handig kunt bedienen tijdens het sporten. Je moet dan niet elke keer je telefoon uit je armband of heuptasje hoeven halen, om naar een volgend nummer of tempo te gaan. Gelukkig zijn er horloges, waarmee je ook je muziek op je telefoon kunt beïnvloeden. Door de connectie tussen horloge en telefoon, blijf jij lekker actief bezig en scroll je op je pols door je afspeellijst, op zoek naar net dat ene nummer, waardoor je nog een tandje harder gaat.

Waarom draag je een sporthorloge met GPS?

Als je graag gaat hardlopen en je route terug wilt kunnen zien, met stijgingen en dalingen en snellere en langzamere stukken, dan is GPS op je horloge erg handig. Je kunt hiermee de gegevens op je computer of in je telefoon laden en zo zie je je prestaties overzichtelijk terug. Veelal worden calorieën bijgehouden of het aantal stappen dat je gezet hebt tijdens je hardloopsessie.

Wanneer draag je een sporthorloge met hartslagmeter?

Vaak moet je extra attributen dragen, om je hartslag tijdens het sporten te meten. Je draagt dan een clip aan je oren, een extra sensor aan je vinger, of een band om je borst. Dit kan tijdens het sporten erg vervelend zijn. En zeker in de zomer, wanneer je nog meer zweet tijdens je actieve workout, zitten die extra attributen niet lekker op je lichaam. Een sporthorloge met sensors die je hartslag meten, biedt dan uitkomst. Je hoeft niks extra’s meer te dragen, behalve je horloge. De sensoren doen de rest.

Bekende merken sporthorloges

Er zijn diverse merken van sporthorloges. Je kent de Garmin, de TomTom en Polar. Je ziet ze vaak in reclames op televisie of in magazines. De functionaliteiten worden goed benadrukt en het gebruiksgemak is fantastisch. Ook Casio en Sigma hebben sporthorloges in hun assortiment. De een is meer basis, de andere meer uitvoerig in functies en weergaven. Door reviews te lezen kom je er snel achter, of een horloge ook dat voor je zal doen, wat je er van te voren van verwacht. Je kunt je keuze dan nog altijd bijstellen. Kijk vooral ook naar de batterijduur en oplaadmogelijkheden. Daar kunnen nog wel eens grote verschillen tussen zitten.

Prijzen van sporthorloges

Afhankelijk van de specifieke functies die het horloge voor jou moet kunnen uitvoeren en registreren, zijn de prijzen van sporthorloges dan ook heel verschillend. De meest basisuitvoering van de Sigma start bij ongeveer veertig euro, terwijl de meest uitgebreide Garmin op zevenhonderd euro zit. Je kunt voordat je geld aan een sporthorloge gaat uitgeven je dus maar beter goed verdiepen in wat jouw wensen en eisen voor het horloge zijn. Het is gezien de prijs geen aankoop die je regelmatig wilt gaan doen en je wilt uiteindelijk wel dat het tijdens je workouts meet wat je beoogt te meten.